Krem sułtański
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki kakao
- 60 g rodzynek
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 40 g płatków migdałów
- 100 g pokruszonych na większe kawałki bez
- rum
TO CI SIĘ PRZYDA
- mikser
Porada szefa kuchni
Rodzynki podczas namaczania w garnku na palniku pod sam koniec można podpalić, a następnie polać nimi przygotowany deser. Alkohol wyparuje w płomieniu pozostawiając delikatny smak karmelu. Jednak należy wykonać to ostrożnie aby nie poparzyć siebie i osoby w pobliżu. Oprócz ciekawego smaku tak podany deser sprawi, że w oczach gości staniesz się ekspertem w podawaniu nawet najprostszych potraw.
Krem sułtański przepis
- W małym garnku umieść rodzynki i zalej je odrobiną rumu. Postaw na palniku włączonym na średnią moc i podgrzej delikatnie alkohol (nie podgrzewaj za mocno ponieważ się zapali). Następnie wyłącz palnik i odstaw na 15 minut.
- Zimną śmietankę utrzyj mikserem z cukrem pudrem na bita śmietanę.
- Gotową bitą śmietanę podziel na dwie części. Do jednej wsyp kakao i zmiksuj (uwaga, żeby nie ubić na masło!).
- Rodzynki odsącz z nadmiaru płynu.
- Umieść ciemny krem na dnie kieliszka i posyp skruszonymi bezami. Następnie rozłóż drugą część kremu i udekoruj rodzynkami z płatkami migdałów.
Super po prostu mniam mniam
Cieszę się niezmiernie, że znalazłam ten przepis, bo od dawna chodził za mna ten smak. PYCHOTKA!!!