Krem sułtański


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki kakao
  • 60 g rodzynek
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 40 g płatków migdałów
  • 100 g pokruszonych na większe kawałki bez
  • rum

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser

Porada szefa kuchni

Rodzynki podczas namaczania w garnku na palniku pod sam koniec można podpalić, a następnie polać nimi przygotowany deser. Alkohol wyparuje w płomieniu pozostawiając delikatny smak karmelu. Jednak należy wykonać to ostrożnie aby nie poparzyć siebie i osoby w pobliżu. Oprócz ciekawego smaku tak podany deser sprawi, że w oczach gości staniesz się ekspertem w podawaniu nawet najprostszych potraw.

Deser, który podano bohaterkom kultowego filmu „dziewczyny do wzięcia” po tej scenie stał się numerem jeden w czasach PRL-u. Swoją popularność zdobył dzięki prostocie jego przyrządzenia oraz smaku. Był dobrą alternatywą deseru przede wszystkim dla tego, że za bardzo nie było w czym wybierać. Najbardziej dostępnym produktem (jeśli można tutaj mówić o dostępności produktu) był wyrób czekolado podobny, który po starciu na smaki przegrywa tę walkę. Sentymentalny powrót do abstrakcyjnych czasów, o których dzieciom możemy opowiadać, a i tak nie uwierzą. Posmakujcie raz jeszcze tego co można było dostać z pośród niewielkiego wyboru.

Krem sułtański przepis

  1. W małym garnku umieść rodzynki i zalej je odrobiną rumu. Postaw na palniku włączonym na średnią moc i podgrzej delikatnie alkohol (nie podgrzewaj za mocno ponieważ się zapali). Następnie wyłącz palnik i odstaw na 15 minut.
  2. Zimną śmietankę utrzyj mikserem z cukrem pudrem na bita śmietanę.
  3. Gotową bitą śmietanę podziel na dwie części. Do jednej wsyp kakao i zmiksuj (uwaga, żeby nie ubić na masło!).
  4. Rodzynki odsącz z nadmiaru płynu.
  5. Umieść ciemny krem na dnie kieliszka i posyp skruszonymi bezami. Następnie rozłóż drugą część kremu i udekoruj rodzynkami z płatkami migdałów.