Jak ugotować ryż


Gotowanie ryżu to tylko z pozoru prosta sprawa – wielu nawet wprawionych kucharzy może popełnić błąd, który zaważy na konsystencji i smaku ryżu. Zdecydowanie najtrudniej jest ugotować ryż sypki, a najłatwiej – ryż w torebkach. Dowiedzcie się, jak to zrobić.jak ugotować ryż

Gotowanie ryżu w torebkach

Aby ugotować ryż w torebkach zasadniczo wystarczy przestrzegać instrukcji podanej na opakowaniu. Do garnka wlewamy tyle wody, ile wystarczy, aby woreczek był w niej całkowicie zanurzony. Zanim jednak włożymy ryż, woda musi się zagotować. Do wrzącej, doprawionej solą wody wkładamy odpowiednią ilość torebek ryżu (konieczne jest spoglądanie na zegarek lub nastawienie budzika, aby ryżu nie rozgotować).

Do wody warto dodać dodatkowo łyżkę oleju lub oliwy – sprawi to, że ziarenka będą miękkie i nie będą się do siebie przyklejały. Odmian ryżu jest wiele, dlatego należy ściśle trzymać się czasu, jaki został podany przez producenta na opakowaniu.

Pamiętajmy jednak, że mimo wszystko zanim całkowicie rozetniemy torebkę, warto przez niewielką dziurkę wyjąć kilka ziarenek by sprawdzić, czy na pewno ryż jest już odpowiednio przyrządzony.  Nie można podać jednego, konkretnego czasu gotowania, gdyż zależy on chociażby od gatunku ryżu. Zwykły, biały ryż należy gotować przez około 15 minut. Podczas gotowania możemy od czasu do czasu przesunąć torebkę, aby zapobiec ewentualnemu przywieraniu. Gdy już wszystko będzie gotowe, ryż z rozciętej torebki przekładamy na sito, w celu odsączenia zbędnej wody.

Gotowanie ryżu sypkiego

Gotowanie ryżu na sypko to już proces odrobinę bardziej skomplikowany. Zacząć je należy od opłukania ryżu pod bieżącą wodą, najlepiej zimną. Dzięki temu pozbędziemy się nie tylko zanieczyszczeń, ale także nadmiaru skrobi, która to jest przyczyną sklejania się ryżu. Woda powinna być osolona, dodajmy do niej  nieco tłuszczu w postaci oleju czy oliwy.

ryż sypki

RADA: jeśli dodamy odrobinę soku z cytryny, ryż zachowa śnieżnobiały kolor. Ważne jest to, aby nie przesadzić z ilością wody, gdyż im jej więcej, tym ryż jest bardziej miękki, a co za tym idzie – mniej sypki.

Jak ugotować ryż sypki?

Sposób 1.

Instrukcja krok po kroku:

1. 1 – 1,5 l wody z dodatkiem oliwy i soli wymieszaj w garnku i zagotuj.
2. Wrzuć odpowiednią ilość ryżu – 1 szklankę.
3. Zaczekaj aż woda się zagotuje.
4. Przykryj garnek pokrywką tak, aby para wodna mogła wydobyć się ze środka.
5. Gdy w ryżu zobaczysz tak zwane kratery, to znak, że woda wsiąknęła – należy wtedy szczelnie zakryć garnek, tak, aby para nie mogła się wydostać.
6. Następnie zmniejsz ogień. Pozostaw na nim garnek jeszcze przez około 10 – 15 minut.
7. Po upływie 10 minut sprawdź stan ryżu – jeśli jest już miękki, odcedź go, jeśli nie odczekuj 5 minut.

Sposób 2.

Instrukcja krok po kroku:

1. Do dużego garnka wlej 2 l wody na 1 szklankę ryżu.
2. Wodę doprowadź do wrzenia, posól, dodaj oliwy i wrzuć ryż.
3. Po około 15 – 20 minutach ryż powinien być miękki.
4. Odcedź i podawaj.

Sposób 3.

Instrukcja krok po kroku:

1.  1 – 1,5 l wody na 1 szklankę ryżu wlej do garnka i zagotuj.
2. Wsyp ryż, przykryj i  gotuj przez 5 – 7 minut.
3. Po upływie tego czasu owiń garnek i pokrywkę ścierką  tak szczelnie się tylko da.
4. Proces zaparowania ryżu potrwa dość długo,  ale tak przygotowany ryż jest bardzo sypki i niesamowicie smaczny.

Ryż gotowany

1.00 avg. rating (45% score) - 1 vote