Piramida zdrowego żywienia


pomarańcza

Piramida zdrowego żywienia to graficzne zilustrowanie zalecanych rodzajów produktów i ich ilości w naszej codziennej diecie. Pewnie miał z nią do czynienia każdy z nas, w takiej czy innej postaci. Struktura piramidy zmienia się co pewien czas. Różnice między starszą a nowszą wersją piramidy wynikają ze zmieniających się warunków życia lub nowych badań, obalających dotychczasowe mity na temat zdrowej żywności.

Piramida zdrowego żywienia to graficzne zilustrowanie zalecanych rodzajów produktów i ich ilości w naszej codziennej diecie. Pewnie miał z nią do czynienia każdy z nas, w takiej czy innej postaci. Struktura piramidy zmienia się co pewien czas. Różnice między starszą a nowszą wersją piramidy wynikają ze zmieniających się warunków życia lub nowych badań, obalających dotychczasowe mity na temat zdrowej żywności.

Piramidę odczytuje się od dołu ku górze. U podstawy piramidy znajdują się najważniejsze produkty, których przyjmowanie jest koniecznością.

W nowej piramidzie bardzo dużo uwagi zwraca się przede wszystkim na aktywność fizyczną. Promowany jest aktywny tryb życia, a jeśli mamy mało ruchu, to powinno się ograniczyć ilość przyjmowanego cukru.

Poziomy piramidy zdrowego żywienia

piramida zdrowego żywienia

Pierwsze i najważniejsze w zdrowym odżywianiu to dostarczanie wody do organizmu. Codziennie trzeba przyjmować przynajmniej 1,5 litra wody. Bez niej składniki odżywcze z pożywienia nie mogą być transportowane do komórek ciała.

U podstaw piramidy znajdziemy produkty zbożowe. Dostarczają one bardzo ważny dla zdrowia błonnik, który obniża cholesterol. Tak więc warto wzbogacić naszą dietę w produkty z pełnego ziarna.
Kolejne poziomy to owoce i warzywa, które powinno się przyjmować kilka razy dziennie. Chronią on przed wieloma chorobami układu krążenia.

Czwarty poziom zajmują produkty mleczne. Są to produkty bogate w białko, które trzeba spożywać codziennie, ale w umiarkowanych ilościach. A to dlatego, że zawarta jest w nich również duża ilość tłuszczu.
Kolejny poziom to ryby, mięsa czerwone i białe oraz jajka. Częściej od mięsa powinno się jeść ryby, które bardzo korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu. Natomiast jaja powinno się zjadać nie częściej niż trzy razy w tygodniu, gdyż posiadają one szkodliwe kwasy tłuszczowe. Jeśli wychodzimy z założenia, ze obiad bez mięsa to nie obiad, to częściej decydujmy się na dania z mięsa białego.

Na szczycie znajdziemy oleje i tłuszcze, które są szkodliwe. Najczęściej powinno się korzystać z oliwy z oliwek. Warto pamiętać o tym, żeby w czasie gotowania nie dodawać zbyt dużych ilości oleju. Na tym poziomie umieścić także można słodycze i alkohol. Nie znaczy to, że w ogóle ich nie można spożywać. Trzeba po prostu zachować umiar i zdrowy rozsądek. Przyjmowanie zbyt dużych ilości może szybko pogorszyć stan zdrowia lub doprowadzić do otyłości.

Warto więc pamiętać, że dla zdrowego odżywiania należy spożywać produkty z różnych grup i kontrolować swoją masę. Produkty mleczne powinny być elementem codziennej diety, a produkty zbożowe głównym źródłem energii. Mięso nie jadać zbyt często, zawsze można zastąpić je rybami, czy innymi produktami. W miarę możliwości unikać spożycia tłuszczy, soli, cukru i słodyczy. Tych ostatnich jednak nie całkowicie, bo co nam osłodzi życie równie dobrze jak czekolada

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes