Bigos staropolski


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 700 g słodkiej kapusty
  • 2 cebule
  • 100g kiełbasy
  • 500 g wieprzowiny
  • 100 g wędzonego boczku
  • sól pieprz
  • goździki
  • skórka pomarańczy
  • 10 suszonych śliwek
  • 15 prawdziwków
  • ziele angielskie
  • przecier pomidorowy - mały słoiczek

Były makarony, sushi, tortilla espanola a nawet krem Brulee. Przyszedł najwyższy czas na tradycyjny bigos! Zapewne większość z Was go dobrze zna, ale czy próbowaliście go sami przyrządzić?

Bigos staropolski przepis

  1. Zalej zimną wodą prawdziwki i osobno śliwki oraz odstaw aby się namoczyły przez kilka godzin (najlepiej dzień wcześniej)
  2. Kiszoną kapustę opłucz i posiekaj.
  3. Następnie włóż ją go większego garnka, zalej wodą i gotuj bez przykrywki. słodką kapustę pokrój i wrzuć do osobnego garnka, wlej niewielką ilość wody i zagotuj.
  4. Przygotuj duży garnek, jego spód wyłóż skórami słoniny.
  5. Pokrój drobno cebulę.
  6. Do dużego garnka przełóż obie kapusty i dodaj cebulę. Całość dopraw zielem angielskim, skórką pomarańczy, solą, pieprzem i goździkami.
  7. Mięso pokrój na niewielkie kawałki i usmaż na tłuszczu.
  8. Kiedy kapusta w garnku zagotuje się , dodaj do niej przysmażone mięso z tłuszczem.
  9. Kiełbasę obierz ze skórki, a następnie pokrój ją razem z boczkiem w grubą kostkę.
  10. Pokrojone wędliny podsmaż i wrzuć do kapusty
  11. Wrzuć do garnka wcześniej moczone grzybki i śliwki.
  12. Na samym końcu dodaj przecier pomidorowy.
  13. Duś wszystko przez minimum 3 godziny na niskiej mocy palnika.