Były makarony, sushi, tortilla espanola a nawet krem Brulee. Przyszedł najwyższy czas na tradycyjny bigos! Zapewne większość z Was go dobrze zna, ale czy próbowaliście go sami przyrządzić?
Bigos staropolski przepis
Zalej zimną wodą prawdziwki i osobno śliwki oraz odstaw aby się namoczyły przez kilka godzin (najlepiej dzień wcześniej)
Kiszoną kapustę opłucz i posiekaj.
Następnie włóż ją go większego garnka, zalej wodą i gotuj bez przykrywki.
słodką kapustę pokrój i wrzuć do osobnego garnka, wlej niewielką ilość wody i zagotuj.
Przygotuj duży garnek, jego spód wyłóż skórami słoniny.
Pokrój drobno cebulę.
Do dużego garnka przełóż obie kapusty i dodaj cebulę. Całość dopraw zielem angielskim, skórką pomarańczy, solą, pieprzem i goździkami.
Mięso pokrój na niewielkie kawałki i usmaż na tłuszczu.
Kiedy kapusta w garnku zagotuje się , dodaj do niej przysmażone mięso z tłuszczem.
Kiełbasę obierz ze skórki, a następnie pokrój ją razem z boczkiem w grubą kostkę.
Pokrojone wędliny podsmaż i wrzuć do kapusty
Wrzuć do garnka wcześniej moczone grzybki i śliwki.
Na samym końcu dodaj przecier pomidorowy.
Duś wszystko przez minimum 3 godziny na niskiej mocy palnika.
Jak jest 1,7 kg kapusty to i tyle potrzeba mięsiwa i to wtedy można nazwać staropolski bigos. To można nazwać bigos „nowoczesny” lub dietetyczny.Dawniej robiło się pół na pół z mięsem.Jest też bigos „myśliwski” 1:1. Jeden zając i jedna beczka kapusty.Przy jedzeniu myśli się-trafi się kawałek mięsa czy nie. Ale jako nowoczesny bigos na pewno będzie bardzo smaczny.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Jak jest 1,7 kg kapusty to i tyle potrzeba mięsiwa i to wtedy można nazwać staropolski bigos. To można nazwać bigos „nowoczesny” lub dietetyczny.Dawniej robiło się pół na pół z mięsem.Jest też bigos „myśliwski” 1:1. Jeden zając i jedna beczka kapusty.Przy jedzeniu myśli się-trafi się kawałek mięsa czy nie. Ale jako nowoczesny bigos na pewno będzie bardzo smaczny.