Jajko w koszulce
- 4 jajka
- 2 l wody
- 80 ml octu
- 4 grzanki
- szczypiorek
Sos holenderski:
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sok z cytryny
- sól i biały pieprz
Porada szefa kuchni
Jeżeli w sosie podczas dodawania masła pojawią się grudki, przecedź go przez sito i dodaj jeszcze jedno żółtko. Gdy sos będzie zbyt gęsty rozrzedź go 1-2 łyżkami zimnej wody.
Jajko w koszulce przepis
- W małym rondlu roztop masło a następnie zdejmij z palnika.
- Przy użyciu łyżeczki ostrożnie usuń białą warstwę z wierzchu ( ten proces to klarowanie masła ).
- W osobnym garnku zagotuj wodę, a następnie ustaw na nim miskę tak aby nie była zanurzona w wodzie.
- Od razy wrzuć do miski żółtka i energicznie mieszaj trzepaczką na parze, co jakiś czas zdejmując naczynie, aby żółtka się nie ścięły.
- Do lekko zbielałych żółtek dodaj 1 łyżeczkę musztardy, odrobinę soku z cytryny oraz dopraw solą i białym pieprzem. Gdy masa będzie biaława zdejmij ją z kąpieli wodnej.
- Do żółtek powoli wlej masło cały czas intensywnie mieszając trzepaczką.
- W garnku zagotuj 2 l wody, a następnie dodaj ocet ( na 1 l wody 1 kieliszek octu ).
- Każde jajko wbij do osobnej miseczki.
- Do delikatnie bulgoczącej wody powoli wlej pojedynczo jajka, a następnie energicznie wykonuj ruchy łyżką polewając je wodą, aby nabrało ładnego kształtu. .
- Gotuj od 2,5 do 3 minut - w zależności jak równomiernie białko otuli żółtko.
- Powtórz czynność z każdym z osobna.
- Po ugotowaniu włóż jajka do zimnej wody na kilka sekund, aby zakończyć proces ścinania się.
- Potem osusz je na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe podaj na grzance polane podgrzanym sosem holenderskim i posypane szczypiorkiem.