Domek z piernika
- 250 g płynnego miodu
- 250 g brązowego cukru
- 100 g masła
- 600 g mąki pszennej
- 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 200 g cukru pudru
TO CI SIĘ PRZYDA
- tektura
- nożyce
- szpryca
Porada szefa kuchni
Z twardego kartonu wytnij elementy na ściany i dach. Wymiary są kwestią indywidualną, lecz w proporcjach do ilości ciasta proponuję wymiary 16 x 14 cm. Potrzebujesz 2 elementów na dach i 2 na przednią i tylną ścianę domku. Z prostokątów na dach zetnij końce w trójkąt odmierzając skos od góry 5 cm. Wytnij dwa prostokąty o wymiarach 5 x 12 cm jako ściany boczne.
Domek z piernika przepis
- Miód, cukier i masło podgrzewaj stopniowo, ciągle mieszając do czasu, aż wszystkie składniki się połączą, następnie odstaw do ostygnięcia.
- Mąkę, kakao i przyprawę korzenną wymieszaj w osobnym naczyniu.
- W dwóch łyżkach wody rozpuść sodę i dodać do mąki.
- Do ostudzonego miodu dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
- Miód połącz z mąką i wymieszaj aż się zagęści na jednolitą masę.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni C.
- Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia.
- Ciasto podziel na pół, rozwałkuj i rozłóż na blasze ( jeśli ciasto stwardniało trzeba je ponownie zagnieść by dało się rozwałkować).
- Piecz przez 15 minut.
- Po upieczeniu ciasta ułóż na nim szablony i wytnij potrzebne elementy. Pośpiesz się przy tej czynności ponieważ ciasto szybko twardnieje.
- Z pozostałej części ciasta zrobić jak największą podstawę domku, a to czego nie wykorzystasz na podstawę przerób np. na choinki.
- Białko ubij na sztywno stopniowo dodając do niego cukier puder.
- Powstałym lukrem połącz ściany i przykleić je do podłogi, a gdy lukier zaschnie przyklej dach.
- Cały domek udekoruj resztą pudru i innymi słodkościami w na jakie masz ochotę
- Na sam koniec posyp z góry cukrem pudrem.