Mazurek wielkanocny


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Kruchy spód:

  • 400 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • Masa:

  • 4 pomarańcze
  • 100 g obranych migdałów
  • 600 g cukru
  • 240 ml wody

TO CI SIĘ PRZYDA

  • stolnica
  • sito
  • 2 noże
  • folia spożywcza
  • miska
  • wałek
  • prostokątna blacha do mazurka

Mazurek to jedno z tych nielicznych ciast, które robi się dosłownie raz w roku. Ktoś z Was robi częściej? Chyba nie. Mazurek nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą. Istnieje bardzo wiele wersji tego tradycyjnego ciasta, ja chcę Wam dzisiaj zaproponować mazurek z pomarańczami.

Mazurek wielkanocny przepis

  1. Pomarańcze dokładnie umyj i ponakłuwaj w wielu miejscach. Następnie wstaw je do garnka z wodą i gotuj na małej mocy palnika ok 40 minut.
  2. Na stolnicę przesiej mąkę i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Przy użyciu 2 noży szatkuj masło z mąką aby je rozdrobnić do wielkości ziaren ryżu.
  3. Następnie dodaj cukier puder z żółtkami i zagnieć ciasto. Gotowe zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  4. Pomarańcze wyjmij z wody i osusz, a następnie odstaw aby wystygły.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.
  6. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok 1 cm i rozłóż je w formie.
  7. Kruche ciasto uformuj na blaszce tak aby powstał zwarty spód. Uformuj również ranty.
  8. Ciasto piecz w piekarniku aż uzyska złocisty kolor.
  9. Do wody, w której owoce się gotowały dodaj cukier i gotuj tyle aby powstał dość gęsty syrop. Nie trzeba używać całej wody.
  10. Pomarańcze pokrój na bardzo cienkie plastry, a następnie duś je z syropem na patelni.
  11. Na gotowe ciast wyłóż pomarańcze i polej całość syropem. Posyp wierzch migdałami i włóż ciasto jeszcze na 5 minut do piekarnika.
  12. Po wyjęciu odczekaj chwilę aż przestygnie.