Dekorowanie potraw
Garnirowanie, garnish, czy po prostu dekorowanie potraw. Dekorować możemy fantastycznie wyrzeźbionymi kształtami lub po prostu świeżymi owocami lub warzywami.
Dekorowanie potraw to sztuka, która z pozoru może wydawać się prosta, jednak zagłębienie się w nią zawsze skutkuje tymi samymi wnioskami. Mianowicie takimi, że jak każda sztuka, jest ona trudna i wymagająca, a jej opanowanie do względnej perfekcji zająć może nawet długie lata. Wydawać by się mogło, że jest to sztuka nieco zbędna, sztuka dla sztuki, bo przecież od ładnej dekoracji jedzenie nie będzie lepiej smakować. Nic bardziej mylnego. Nie od dziś w końcu wiadomo, iż określając jakość potrawy kierujemy się nie tylko jej walorami smakowymi, ale także estetycznymi. Wygląd dania ma niemal tak samo duże znaczenie, jak smak czy zapach, co zresztą bardzo łatwo udowodnić prostym przykładem. Jeśli mamy do wyboru dwie potrawy, które według przyrządzającego smakują dokładnie tak samo – jedna wygląda jak kwitnący ogród, a druga jak zabłocona kałuża, to którą wybierzemy? Odpowiedź nasuwa się sama. Dlatego nie można bagatelizować znaczenia garnirowania.
Narzędzia do garnirowania
Jednym z najważniejszych elementów, które wykorzystuje się podczas dekorowania potraw (bożonarodzeniowych, są oczywiście odpowiednie narzędzia. Najbardziej podstawowy zestaw narzędzi do garnirowania to przede wszystkim różnego rodzaju noże, zarówno duże jak i małe, o różnych kształtach ostrzy, koniecznie dobrze naostrzone. Wśród nich najważniejsze są natomiast małe, spiczaste nożyki. Przydatne są również inne narzędzia, jak dłuta do modelowania warzyw, przyrządy do robienia spirali, rowkowania, nożyki do cytrusów, łyżeczki do formowania kulek i wiele wiele innych. Wszystkie one mają jednak spełniać jedną funkcję – sprawić by jedzenie pobudzało wszystkie zmysły, a nie tylko smak i powonienie.
Produkty idealne do dekorowania
Jeśli natomiast chodzi o produkty najbardziej przydatne podczas dekorowania potraw, to tu sprawdza się reguła, mówiąca o tym, że proste rozwiązania są najlepsze. Dlatego też przy dekorowaniu potraw najlepiej sprawdzają się produkty, które każdy z nas znajdzie w swojej spiżarni, bądź bez problemu dostanie w pobliskim sklepie.
I tak, do dekoracji deseru najczęściej wykorzystać można owoce, szczególnie jeśli jest to deser na zimno. Jednakże do deseru na ciepło tez idealnie się nadadzą. Przykładowo naleśniki Crepes Suzette skąpane w pomarańczach:
Wyobraźmy sobie uśmiech dzieci, które dostają na deser swoje ulubione lody, jednak nie takie same jak zawsze. Z góry pucharka uśmiecha się do nich bowiem stworzona np. z pomarańczy i kiwi tęczowa, bajkowa postać. Z pewnością smakować im będzie lepiej, a może i częściej zaczną sięgać po owoce zamiast słodyczy! Jeśli natomiast chodzi o potrawy – nazwijmy ja umownie – konkretne, czyli obiadowe, to te najlepiej dekorować z pomocą warzyw. Czasem wystarczy kilka liści sałaty ułożonych na talerzu w odpowiedni sposób, czy różyczka wykonana z plasterka salami, by nadać potrawie zupełnie innego niż pierwotny wydźwięku. Można także finezyjnie ozdobić talerz nie tylko warzywami, ale także sosem lub kremem balsamicznym, jak w przypadku poniższego kurczaka z kalafiorem:
Dosyć łatwo prezentuje się także sprawa z sałatkami, ponieważ tu wystarczy właściwie odrobina szczypiorku/rzeżuchy rozrzuconej po wierzchu, fantazyjny wzorek wykonany z pomocą majonezu, czy wyżłobiona odpowiednio rzodkiewka, a jedzenie od razu wygląda zdecydowanie bardziej apetycznie. Pamiętajmy, że to, jak danie wygląda wpływa po części na to, jak smakuje.