Sernik gotowany


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 700 g mąki pszennej typ 450
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy
  • kostka masła
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • Masa serowa:

  • 1 kg półtłustego białego sera
  • 100 g kostki masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 120 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska do ziemniaków
  • trzepaczka

Podobnie jak smażone lody, gotowany sernik jest ciekawą formą przygotowania deseru. Nasz przepis został bardzo starannie dopracowany abyście mogli się cieszyć rewelacyjnym efektem tego deseru. Zapraszamy do spróbowania!

Sernik gotowany przepis

  1. Na stolnicę wysyp mąkę i pozostałe składniki na ciasto.
  2. Masło pokrój nożem na drobne kawałki, dodaj do reszty składników i ugnieć na jednolitą masę.
  3. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  5. Ciasto podziel na 3 równe części. Jedną część zostaw na stolnicy, a dwie pozostałe schowaj do lodówki.
  6. Następnie stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 1 cm.
  7. Na blachę do ciasta wyłóż papier do pieczenia i rozłóż rozwałkowane ciasto, tak aby dokładnie przykryło całe dno.
  8. Blachę włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut.
  9. Tą samą czynność wykonaj z pozostałym ciastem.
  10. Upieczone placki odstaw do przestygnięcia.
  11. Biały ser zmiel w maszynce (możesz do tego użyć także praski do ziemniaków).
  12. Budyń rozpuść w mleku.
  13. Do dużego garnka wlej wodę do połowy i zagotuj. Kiedy woda się zagotuje zmniejsz moc palnika.
  14. Do garnka wstaw miskę lub jakiś mniejszy garnek, tak aby jego dno i boki do wysokości kilku centymetrów były zanurzone. Istotne aby woda gotowała się delikatnie, utrzymując swoją temperaturę
  15. Do naczynia ustawionego w gotującej się wodzie wrzuć 1/2 kostki masła.
  16. Do roztopionego masła dodaj zmielony ser oraz szklankę cukru. Następnie całość miksujemy mikserem na średnich obrotach. Masa powinna mieć konsystencję ugotowanego budyniu.
  17. Następnie pojedynczo dodaj 5 jaj. Po dodaniu jaj masę miksuj przez około 2 minuty.
  18. Do masy serowej dodaj budyń i całość mieszaj aż masa zgęstnieje.
  19. Naczynie z kąpieli wodnej odstaw do przestygnięcia.
  20. Upieczone placki z kruchego ciasta przełóż jeszcze ciepłą masą serową (nie gorącą).
  21. Całość przykryj papierem do pieczenia i obciąż (do tego idealnie sprawdza się duża książka włożona do foliowej torby, żeby się nie pobrudziła)
  22. Sernik jest gotowy do spożycia po ok. 12 godzinach