Sernik gotowany
Ciasto:
- 700 g mąki pszennej typ 450
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- cukier waniliowy
- kostka masła
- 4 łyżki śmietany 12%
Masa serowa:
- 1 kg półtłustego białego sera
- 100 g kostki masła
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 120 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
TO CI SIĘ PRZYDA
- praska do ziemniaków
- trzepaczka
Sernik gotowany przepis
- Na stolnicę wysyp mąkę i pozostałe składniki na ciasto.
- Masło pokrój nożem na drobne kawałki, dodaj do reszty składników i ugnieć na jednolitą masę.
- Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Ciasto podziel na 3 równe części. Jedną część zostaw na stolnicy, a dwie pozostałe schowaj do lodówki.
- Następnie stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na placek o grubości ok. 1 cm.
- Na blachę do ciasta wyłóż papier do pieczenia i rozłóż rozwałkowane ciasto, tak aby dokładnie przykryło całe dno.
- Blachę włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut.
- Tą samą czynność wykonaj z pozostałym ciastem.
- Upieczone placki odstaw do przestygnięcia.
- Biały ser zmiel w maszynce (możesz do tego użyć także praski do ziemniaków).
- Budyń rozpuść w mleku.
- Do dużego garnka wlej wodę do połowy i zagotuj. Kiedy woda się zagotuje zmniejsz moc palnika.
- Do garnka wstaw miskę lub jakiś mniejszy garnek, tak aby jego dno i boki do wysokości kilku centymetrów były zanurzone. Istotne aby woda gotowała się delikatnie, utrzymując swoją temperaturę
- Do naczynia ustawionego w gotującej się wodzie wrzuć 1/2 kostki masła.
- Do roztopionego masła dodaj zmielony ser oraz szklankę cukru. Następnie całość miksujemy mikserem na średnich obrotach. Masa powinna mieć konsystencję ugotowanego budyniu.
- Następnie pojedynczo dodaj 5 jaj. Po dodaniu jaj masę miksuj przez około 2 minuty.
- Do masy serowej dodaj budyń i całość mieszaj aż masa zgęstnieje.
- Naczynie z kąpieli wodnej odstaw do przestygnięcia.
- Upieczone placki z kruchego ciasta przełóż jeszcze ciepłą masą serową (nie gorącą).
- Całość przykryj papierem do pieczenia i obciąż (do tego idealnie sprawdza się duża książka włożona do foliowej torby, żeby się nie pobrudziła)
- Sernik jest gotowy do spożycia po ok. 12 godzinach