Mus czekoladowy


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • cukier puder
  • połówka świeżej papryczki chili
  • 1 pomarańcza
  • cukier kryształ

TO CI SIĘ PRZYDA

  • obieraczka do warzyw
  • miska szersza od garnka
  • mikser
  • wyciskarka do cytrusów
  • kilka misek

Wspaniały deser - mus czekoladowy z odrobiną chilli oraz z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej. Lekka pyszność na romantyczną kolację.

Mus czekoladowy przepis

  1. W rondlu zagotuj wodę.
  2. Pomarańcze dokładnie umyj. Obieraczką wytnij z nich skórkę, lecz bez białej błonki. Skórki pokrój w „Julienne” czyli w paski o wielkości zapałki.
  3. Pocięte skórki z pomarańczy wrzuć do gotującej się wody na 20 minut.
  4. Do osobnego garnka wyciśnij soki z cytrusów i dodaj odrobiną wody. Wsyp 2 łyżki cukru kryształu.
  5. Skórki włóż do rondla z sokiem i zagotuj, a następnie wyłącz palnik i odstaw aby skórki wchłaniały syrop przez 30 minut.
  6. Na garnku z wodą po gotowaniu skórek postaw miskę tak aby nie dotykała dnem tafli. Do miski wrzuć rozdrobnioną czekoladę i rozpuść ją mieszając.
  7. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno.
  8. Oddziel żółtka od białek.
  9. Białka ubij na sztywną pianę.
  10. W osobnej misce ubij żółtka z 2 łyżkami cukru pudru.
  11. Gdy czekolada się roztopi wlej ją cienkim strumyczkiem do kogla mogla z żółtek. Następnie delikatnie połącz to z ubitą śmietaną oraz pianą z białek.
  12. Papryczkę oczyść z nasion i posiekaj bardzo drobno. Papryczkę dodaj do masy.
  13. Włóż deser na 2 godziny do lodówki.
  14. Gotowy mus czekoladowy podawaj w salaterkach lub kieliszkach.