Rolada z indyka
- 600 g filetu z indyka
- 125 g sera Gorgonzola
- 150 g świeżego szpinaku baby
- 300 ml śmietanki 30%
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz
- olej
- masło
- 130 g słonecznika łuskanego
- sok z 1 cytryny
TO CI SIĘ PRZYDA
- tłuczek do mięsa
- folia spożywcza
- wykałaczki lub sznurek bawełniany
Rolada z indyka przepis
- Na mocno rozgrzanej, suchej patelni delikatnie upraż ziarna słonecznika.
- Szpinak opłucz.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Gorgonzolę rozkrusz w drobne kawałki
- Filet z indyka dokładnie umyj i podziel na 4 równe plastry.
- Poporcjowanego indyka ułóż na blacie, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem do mięs na płaskie płaty o grubości 5 mm.
- Indyka skrop sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem z obu stron. Odstaw do zamarynowania.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju wraz z 2 łyżkami masła. Wrzuć cebulę i zeszklij kilka minut.
- Gdy cebula będzie złota dodaj do niej świeży szpinak. Całość chwilę przesmaż, a następnie dopraw solą z pieprzem i zalej 3 łyżkami śmietanki 30%
- Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i duś przez 2 minuty. Po tym czasie odstaw do przestygnięcia
- Na środek każdego kotleta układaj łyżkę farszu szpinakowego oraz 1 łyżeczkę sera Gorgonzola. Całość zwijaj ciasno i spinaj wykałaczkami lub zwiąż sznurkiem.
- Na osobnej patelni rozgrzej olej i dokładnie obsmaż z każdej strony roladki.
- Gdy będą złote zalej je pozostałą śmietanką. Wrzuć pozostałą część sera gorgonzola, przykryj pokrywką i dusimy na średniej mocy palnika ok. 40 minut.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę, aby sos lekko odparował i się zredukował. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Gotowe roladki podawaj z sosem i posypane słonecznikiem