Kuchnia marokańska
Tradycyjny posiłek marokański składa się z wielu różnych potraw. Panuje zwyczaj celebrowania czasu posiłku, jemy powoli i cieszymy się smakiem. W kuchni marokańskiej używa się świeżych, lokalnych produktów, których jest pod dostatkiem.
W Maroku, pominięcie śniadania uważane jest niemal za przestępstwo. Najpopularniejszymi porannymi posiłkami są naleśniki z dodatkiem miodu i marmolady, pączki i inne słodkie wypieki. Z napojów najważniejsze miejsce zajmuje świeży sok z pomarańczy, herbata miętowa i mocna kawa.
Kuskus
Do podstawowych dodatków, tradycyjnie serwowanych w czasie obiadu i kolacji, należy kuskus. Z pewnością jest to najbardziej znany marokański specjał. Podaje się go właściwie ze wszystkim, jagnięciną, drobiem, rybą, warzywami czy pikantną kiełbasą. Dobrze pochłania aromaty z przypraw dodawanych podczas przygotowania, dzięki czemu posiada intensywny smak. Zobacz przepis na wspaniałą sałatkę z fetą i kuskusem.
Tadżin
Tadżin to powoli duszone mięso jagnięce lub drobiowe z dodatkiem warzyw. Potrawę tą przygotowuje się w charakterystycznym glinianym naczyniu i stąd też pochodzi jej nazwa. Może być przygotowany także z ryby, a w ostatnich latach pojawiły się tadżiny wegetariańskie. Danie to uważane jest za jeden ze skarbów Maroka.
Zupa harira
Najpopularniejszą zupą jest harira. Przygotowuje się ją z soczewicy, ciecierzycy, baraniny, grochu, bobu, pomidorów i innych warzyw. Zupa ta posiada bardzo wiele odmian, więc ciężko o jeden oficjalny przepis. Zazwyczaj podaje się ją z jakimś słodkim dodatkiem, np. kilkoma daktylami. Harira jest tradycyjnym posiłkiem spożywanym w trakcie postu, oczywiście po zachodzie słońca.
Marokańskie desery
Marokańczycy ogólnie są wielbicielami słodkości. Chętnie jedzą bakalie i robią z nimi ciasta. Najczęściej są to różne placki figowe. Poza tym, do deserów dodaje się orzechy, słodkie syropy czy pastę z migdałów.
Dania mięsne
Najczęściej spożywanym mięsem jest jagnięcina z grilla. Podaje się ją z chlebem przyprawionym solą, pieprzem, kminkiem, kurkumą i szafranem. W Maroku zjada się także sporo wołowiny, drobiu i ryb. Chociaż w kuchni tej przeważają potrawy mięsne, nie brakuje dań wegetariańskich i sałatek.