Bliny
- 300 mąki gryczanej
- 40 g drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 400 ml mleka
- 100 g kawioru
- 1/4 kostki masła
- sól
Porada szefa kuchni
Kawior nie powinno się nakładać metalowymi łyżkami, tylko z masy perłowej lub srebrnymi. Podobno metal zmienia smak kawioru. Dla ułatwienia można łyżeczkę okryć kawałkiem folii spożywczej.
Bliny przepis
- Podgrzej w garnku 100 ml mleka. Gdy jego temperatura nie przekroczy 60 st. możesz dodać pokruszone drożdże
- Dodaj cukier oraz tyle mąki, aby wymieszany płyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Po tym czasie do drożdży wlej resztę ciepłego mleka, żółtko, dosyp brakującą przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Całość intensywnie mieszaj.
- Kolejnym krokiem jest dodanie ubitego białka. Rób to bardzo delikatnie szpatułką, aby nie zniszczyć struktury piany.
- Na sam koniec wlej roztopione masło. Odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 h.
- Po tym czasie smaż niewielkie placuszki o średnicy mandarynki na suchej patelni. Po 5 minut z każdej strony.
- Gotowe bliny podawaj z kawiorem oraz odrobiną cytryny