Spaghetti carbonara to bardzo szybka propozycja obiadowa! W dodatku jest to jedno z najlepiej znanych dań włoskich, za którymi większość z nas przepada. Poznajcie nasz przepis!
Spaghetti carbonara przepis
W garnku zagotuj większą ilość wody. Gdy będzie gorąca dodaj do niej odrobinę oliwy i łyżkę soli. Następnie wrzuć makaron i ugotuj al dente. Gotowy przelej na sito aby odciekł z wody.
Z boczku wykrój skórę i pokrój go w kostkę o grubości 0,5 cm.
Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Parmezan zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy i wrzuć boczek. Gdy lekko się przyrumieni i wytopi tłuszcz dodaj do niego cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodaj pieczarki i lekko posyp je solą.
Następnie dorzuć pokrojone w dość grube kawałki pieczarki.
Gdy woda spod pieczarek wyparuje dodaj pieprz oraz posiekaną pietruszkę i smaż całość jeszcze 10 minut.
Następnie dolej śmietankę oraz dorzuć groszek i doprowadź całość do wrzenia. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem – jeśli to konieczne.
Na talerzu rozłóż makaron, polej sosem i posyp serem.
No i mam problem.
Do tej pory byłem przekonany, że spaghetti carbonara jest daniem włoskich węglarzy, którzy przewozili barkami węgiel i w ten sposób przyrządzali ten makaron.
Teraz dowiedziałem się że wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Jak zwał , tak zwał. Jedno jest pewne, Włosi do przyrządzenia Carbonary nie używają śmietany,groszku ani pieczarek.Jest spaghetti,boczek i jajka. Osobiście bardziej smakuje mi ze śmietaną.Pozdrawiam Christopher.PS.Ciekawa strona
Olga
2013/10/01 13:36
Zgadzam się, że oryginalne dania są najbardziej kuszące! Ten przepis to moja warjacja. Tak to danie przyrządzaliśmy z moimi, włoskimi przyjaciółmi i tak mi zostało:) Pozdrawiam.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
No i mam problem.
Do tej pory byłem przekonany, że spaghetti carbonara jest daniem włoskich węglarzy, którzy przewozili barkami węgiel i w ten sposób przyrządzali ten makaron.
Teraz dowiedziałem się że wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Jak zwał , tak zwał. Jedno jest pewne, Włosi do przyrządzenia Carbonary nie używają śmietany,groszku ani pieczarek.Jest spaghetti,boczek i jajka. Osobiście bardziej smakuje mi ze śmietaną.Pozdrawiam Christopher.PS.Ciekawa strona
Zgadzam się, że oryginalne dania są najbardziej kuszące! Ten przepis to moja warjacja. Tak to danie przyrządzaliśmy z moimi, włoskimi przyjaciółmi i tak mi zostało:) Pozdrawiam.