Spaghetti carbonara


5 osób
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie makaronu Spaghetti
  • 200 g boczku
  • ½ cebuli
  • 200 ml śmietanki 12%
  • 100 g pieczarek
  • ½ puszki groszku
  • ser parmezan
  • sól i pieprz
  • zielona pietruszka
  • bazylia
  • oliwa

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o grubych oczkach
  • sito lub cedzak

Spaghetti carbonara to bardzo szybka propozycja obiadowa! W dodatku jest to jedno z najlepiej znanych dań włoskich, za którymi większość z nas przepada. Poznajcie nasz przepis!

Spaghetti carbonara przepis

  1. W garnku zagotuj większą ilość wody. Gdy będzie gorąca dodaj do niej odrobinę oliwy i łyżkę soli. Następnie wrzuć makaron i ugotuj al dente. Gotowy przelej na sito aby odciekł z wody.
  2. Z boczku wykrój skórę i pokrój go w kostkę o grubości 0,5 cm.
  3. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plasterki.
  4. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
  5. Parmezan zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
  6. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy i wrzuć boczek. Gdy lekko się przyrumieni i wytopi tłuszcz dodaj do niego cebulę.
  7. Do zeszklonej cebuli dodaj pieczarki i lekko posyp je solą.
  8. Następnie dorzuć pokrojone w dość grube kawałki pieczarki.
  9. Gdy woda spod pieczarek wyparuje dodaj pieprz oraz posiekaną pietruszkę i smaż całość jeszcze 10 minut.
  10. Następnie dolej śmietankę oraz dorzuć groszek i doprowadź całość do wrzenia. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem – jeśli to konieczne.
  11. Na talerzu rozłóż makaron, polej sosem i posyp serem.