Banany w cieście to przekąska, która robi furorę wśród moich znajomych. Bana(l)n(ie) prosta w przygotowaniu, łączy w sobie chrupkie ciasto kokosowe, delikatne banany, no i czekoladę.
Banany w cieście przepis
Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, jajko oraz wodę oraz rum i dokładnie wymieszaj trzepaczką do jajek lub mikserem.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej.
Banany obierz i po jednym pokrój w ukośne kawałki o grubości 2 cm i ponabijaj na patyczki do szaszłyków (w celu łatwiejszego obtaczania w cieście).
Następnie obtocz w cieście i smaż na patelni (już bez patyczków). Tę samą czynność powtórz ze wszystkimi owocami.
Banany smaż aż uzyskają złocisty kolor.
W garnku zagotuj wodę i połóż na nim miskę. Stwórz tzw. kąpiel wodną.
W misce umieść śmietankę i połamana na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszaj aż powstanie jednolita masa.
Smakowicie wygląda :) Muszę spróbować takiej przekąski :)
Zapraszam również do mnie: mamagotuje.wordpress.com
Ola
2013/08/26 02:28
Mam pytanie.
Wszystko w wyobrazeniu jest pycha tylko czy to ciasto sie nie zrobi dziwne gdy juz bedzie zimne? Dziwne to znaczy czy nie zrobi sie miękkie?
Kapitan Cook
2013/08/26 09:58
Niestety takie się robi, dlatego najlepiej jeść je na ciepło. Pozdrawiam
P.S. można zrobić ciasto z samej wody i mąki, będzie bardziej chrupiące.
Ziu
2013/08/26 15:09
okropne, tłuste i gumowate. A na zimno to już całkiem gniot.
Nie polecam….
Kapitan Cook
2013/08/26 15:22
aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu trzeba je po usmażeniu od razu na papierowym ręczniku ułożyć. Dodatkowo zbyt niska temperatura oleju spowoduje, że nasza panierka nabierze zbyt dużo tłuszczu. Polecam również spróbować samej wody z mąką, powinno być bardziej chrupiące. Pozdrawiam
Kulinarnie Niebanalnie
2013/10/11 21:46
Uwielbiam banany w każdej postaci, ale z czekoladą jeszcze nie próbowałam :) Ja osobiście robię trochę inaczej tu można sprawdzić jak kulinarny-blog.pl/banany-w-ciescie-kokosowym-deser-bezglutenowy/
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Smakowicie wygląda :) Muszę spróbować takiej przekąski :)
Zapraszam również do mnie: mamagotuje.wordpress.com
Mam pytanie.
Wszystko w wyobrazeniu jest pycha tylko czy to ciasto sie nie zrobi dziwne gdy juz bedzie zimne? Dziwne to znaczy czy nie zrobi sie miękkie?
Niestety takie się robi, dlatego najlepiej jeść je na ciepło. Pozdrawiam
P.S. można zrobić ciasto z samej wody i mąki, będzie bardziej chrupiące.
okropne, tłuste i gumowate. A na zimno to już całkiem gniot.
Nie polecam….
aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu trzeba je po usmażeniu od razu na papierowym ręczniku ułożyć. Dodatkowo zbyt niska temperatura oleju spowoduje, że nasza panierka nabierze zbyt dużo tłuszczu. Polecam również spróbować samej wody z mąką, powinno być bardziej chrupiące. Pozdrawiam
Uwielbiam banany w każdej postaci, ale z czekoladą jeszcze nie próbowałam :) Ja osobiście robię trochę inaczej tu można sprawdzić jak kulinarny-blog.pl/banany-w-ciescie-kokosowym-deser-bezglutenowy/