Pyszne i kolorowe a przy tym rewelacyjne w smaku szaszłyki z grilla to danie, które warto przygotować spędzając czas z przyjaciółmi. Wspólna zabawa i wspólny posiłek.
Szaszłyki przepis
Filety dokładnie oczyść i umyj. Następnie pokrój je w kostkę o grubości 3 cm i osusz ręcznikiem papierowym.
Pokrojone mięso rozdziel na pół i wrzuć do osobnych misek.
I marynata: do kurczaka dodaj jogurt grecki, sól, pieprz ziołowy, estragon i sok z limonki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
II marynata: do wlej odrobinę oleju, sok z cytryny, oregano, tymianek, bazylię, obie papryki w proszku oraz sól i pieprz ziołowy. Wymieszaj i odstaw na 1 godzinę.
Papryki umyj i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój w niewielkie ukośne kawałki.
Cebule przekrój na ćwiartki - rozdziel poszczególne warstwy.
Warzywa zamarynuj w oleju, pieprzu ziołowym i rozmarynie. Sól dopiero po upieczeniu, gdyż inaczej puściłyby wodę.
Nabij kawałek fileta w marynacie paprykowej i owiń go boczkiem, następnie nadziej na patyczek, potem paprykę, cebulę i znów kurczak. Powtarzaj czynność do uzyskania 4 kawałków kurczaka na jednej porcji.
Podobnie postępuj z mięsem w drugiej marynacie, jednak bez użycia boczku. W tym przypadku lekko otrząsnąć kawałki kurczaka z marynaty przed nadzianiem, gdyż marynata ma tendencję do przypalania. Dalej powtarzaj czynności jak wcześniej.
Gotowe szaszłyki grilluj kilka minut, aż mięso nie będzie w środku surowe, a papryki miękkie.
fajne, ale jak do kurczaka to poelcam tez taki grubsze plastry boczku, np. od kani, zeby te danie troszke zmiekczyc, zeby nie bylo takie suche:)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
fajne, ale jak do kurczaka to poelcam tez taki grubsze plastry boczku, np. od kani, zeby te danie troszke zmiekczyc, zeby nie bylo takie suche:)