Dieta grejpfrutowa
Grejpfruty uchodzą za bardzo zdrowe i niskokaloryczne owoce o działaniu oczyszczającym. Wykorzystując ich świetne właściwości norwescy lekarze ze szpitala uniwersyteckiego w Oslo opracowali więc kurację odchudzającą opartą właśnie na tych owocach.
Kuracja powinna trwać 2 tygodnie, jednakże można co jakiś czas powtarzać ją w krótszych seriach, aby regularnie oczyszczać organizm i dostarczać mu tego, co naprawdę potrzebne.
Dlaczego akurat grejpfruty?
Po pierwsze, są one niskokaloryczne. Po drugie, są doskonałym źródłem witaminy C oraz beta-karotenu, co pomaga nam walczyć z nadmiernym poziomem cholesterolu czy też podnosi naszą aktywność fizyczną i odporność. Po trzecie, grejpfruty są bogate w wodę i włókna roślinne. Dzięki temu, jedząc te owoce nie czujemy głodu. Czwarty powód – grejpfrut zawiera dużo błonnika, który jest odpowiedzialny za spalanie tłuszczu. Kolejny argument to narynginina, a więc substancja zawarta w owocu, dzięki której wątroba jest bardziej pobudzona do rozkładania tłuszczy, jelita lepiej pracują i dochodzi do szybszej przemiany materii. Ponadto, grejpfrut jest bogaty w potas, dzięki czemu możemy oczyszczać organizm z toksyn i skutecznie walczyć z nadciśnieniem. Osoby, które mają problemy z pracą serca i nerek również powinny regularnie spożywać te owoce, gdyż są one bogate w fosfor. Warto dodać, że grejpfruty to źródło energii, dlatego w czasie diety nie ma mowy o uczuciu znużenia i zmęczenia.
Ile można zrzucić kilogramów?
Oczywiście każdy przypadek jest inny, jednak szacuje się, że dzięki tej diecie możemy zgubić nawet 5 kg w ciągu 2 tygodni.
Dieta grejpfrutowa – zasady
Głównym składnikiem diety jest, jak sama nazwa wskazuje, grejpfrut (zobacz także: dieta norweska). Jednak kuracja nie zakłada, że ma być to jedyny element naszej diety. Oprócz tego można jeść mięso, ryby, warzywa czy nabiał o niskiej zawartości tłuszczu.
Podstawowe zasady:
- Powinniśmy spożywać 3 posiłki w ciągu dnia
- Przed każdym posiłkiem powinniśmy zjadać przynajmniej połowę grejpfruta,
- W trakcie diety nie można spożywać soli, a także smażonego mięsa,
- Posiłki powinny być gotowane na parze,
- Można opiekać mięso na grillu, jednak bez dodatku tłuszczu,
- Należy każdego dnia pić przynajmniej 2 litry niegazowanej wody,
- Zamiast słodzonych soków warto przestawić się na herbatki ziołowe,
- Alkohol jest stanowczo zabroniony w trakcie trwania diety,
- Należy unikać słodyczy, najlepiej wyeliminować je na czas diety.
Po dwutygodniowej kuracji z pewnością zobaczymy jej efekty.
UWAGA: osoby cierpiące na schorzenia takie jak: cukrzyca, nadciśnienie, choroby układu pokarmowego i nerek, a także kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące nie powinny stosować tej diety; dla dzieci jest ona również niewskazana.
Warto pamiętać, że niewolno popijać leków sokiem grejpfrutowym, gdyż związki zawarte w owocu wzmagają efekt substancji zawartej w lekarstwie (1 tabletka + sok grejpfrutowy = siła nawet 10 tabletek),
Dieta grejpfrutowa
Śniadanie:
mleko z płatkami owsianymi/ chrupkie pieczywo z szynką (chudą), herbata ziołowa,
Obiad:
pieczona ryba (np. pstrąg, łosoś), pół szklanki ryżu (pół torebki), gotowany szpinak, woda z cytryną,
Kolacja:
2 lub 3 naleśniki z białym serem (chudym), herbatka ziołowa/woda lub
kanapka z jajkiem, plasterkiem szynki i pomidorem posypanym czerwoną cebulką skrojoną w kostkę, herbatka ziołowa.
Oczywiście jest to propozycja menu. Zaleca się, aby każdego dnia jeść coś innego, urozmaicać posiłki, kuchnię. Nie zmienia się tylko jedno – grejpfrut przed posiłkami!