Często podróżujecie po kraju i zawsze odwiedzacie lokalne restauracje? A może kręcą Was kulinarne eventy i zawsze jesteście skorzy pognać tam, gdzie podniebienie Was poniesie? W tym dziale znajdziecie terminy i opisy najważniejszych i najsmakowitszych (gastro)wydarzeń, organizowanych na terenie całego Kulinarnego Imperium Polskiego. Pakujecie już walizki? Rzućcie jeszcze okiem, gdzie zahaczyć, żeby załapać się w podróży na regionalne gary?
Twój przepis kulinarny sugeruje Ci uczynienie deglasacji, ale nie masz pojęcia co właściwie powinieneś zrobić? Podczas sporządzania przetworów zachodzisz w głowę, czym jest albedo, które trzeba usunąć? Albo jak tableruje się mięso? Nie dzwoń do przyjaciela i nie wykopuj ze strychu wielkich słowników kulinarnych cioci i babci – wszystko znajdziesz w Garze, wystarczy kliknąć.
Świat przypraw, dodatków i naturalnych aromatów jest tak szeroki i bogaty, że pomieści się tylko… w garze! Estragon, aframon, rukiew wodna i boża trawka – wszystko wiruje w tej zakładce i czeka na wyłowienie przez dociekliwy nos lub podniebienie, które poczuły coś, lecz nie wiedzą co. Zapraszamy do pachnącej kopalni składników.
Czy masz czasem problem z całkowitym zrozumieniem menu w restauracjach z zagraniczną kuchnią? Tutaj znajdziesz skompresowane wyjaśnienie, smak i zastosowanie francuskiego allemande, greckiego anthotiro, czy indyjskiego amchur. Poznaj swoją ulubioną kuchnię od podszewki!
Masz kulinarną zagwozdkę i potrzebujesz niezależnej porady? Jesteś początkującym kucharzem i chciałbyś wymieniać się doświadczeniami z innymi amatorami? A może wolisz uzyskać fachowe rozwiązanie Twojego kuchennego problemu? Kto pyta – ten w kuchni nie błądzi! Tutaj możesz rozpocząć dyskusję na temat doprawiania szpinaku lub pochwalić się swoim sposobem na suszenie grzybów. Rzuć pytaniem!