Kuchnia Codogara.pl

Codogara.pl to miejsce dla każdego, kto szuka kulinarnych podpowiedzi na co dzień i od święta. Niezależnie, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy nieśmiałym początkującym – znajdziesz u nas coś dla siebie. Wierzymy w magię prostych dań i tradycyjnych receptur, ale nie boimy się eksperymentów. Znajdziesz tu przepisy proste i szybkie, ale nie braknie fascynujących kulinarnych wyzwań.

Inspirujemy ze smakiem

Uważasz, że najlepiej gotujesz wodę na herbatę, a wałek służy do wbijania gwoździ? Obiecujemy Ci, że z nami przygotujesz najbardziej wykwintną kolację w swoim życiu! Bądź na bieżąco z kulinarnymi trendami. Wyszukamy dla Ciebie przydatne gadżety i polecimy ciekawe książki kucharskie. Dzięki naszym poradom staniesz się kulinarnym ekspertem.

Czekamy też na Twoje przepisy!

Pasjonuje Cię gotowanie? Chcesz pochwalić się swoim kulinarnym dziełem sztuki? A może chcesz ujawnić swoją recepturę na danie idealne? Czekamy na Twoje przysmaki. Zacznij swoją przygodę z gotowaniem! Podpowiemy Ci, co do gara włożyć.

Nasi Kucharze

 

Anna Czelewska

ivka
Anna Czelewska – absolwentka dziennikarstwa, robiąca szum w kuchni.
Zapytana z czym kojarzy jej się dzieciństwo, powiedziała: „z workami mąki, nieustającym brzęczeniem miksera i kolorowymi posypkami do ciasteczek. Babcia piecze od ponad 35 lat, więc chcąc nie chcąc (bardziej chcąc) uczestniczyłam i pomagałam jej w pracy.”
Jednak to nie wypieki i słodkości są jej konikiem – od lat marzyła, aby hodować kwiaty jadalne.
Jej marzenie się spełniło, kiedy po 7 latach pobytu i pracy we Wrocławiu wróciła do domu rodzinnego w Kotlinie Kłodzkiej. Hoduje ogórecznika jadalnego i nasturcję, które w sezonie włącza do swojego menu.
Jak sama mówi, pochodzi z rodziny, gdzie praca fizyczna była największą wartością i najlepiej wspomina wakacje spędzone przy żniwach.
W swojej kuchni wykorzystuje naturalne składniki od okolicznych rolników, u których zaopatruje się w miód, zioła oraz owoce.
Jeśli szukacie lekkich dań, przygotowanych z ekologicznych składników, to dobrze trafiliście!

 

Ivka

ivka
Iwona Zygmunt – Masternak. Jak sama o sobie mówi – Ivka. Jej pasją jest fotografia i, jak nie trudno się domyślić, gotowanie. Na co dzień pracuje w kieleckim urzędzie miasta i tonami pochłania książki. Poza tym z pasją jeździ na rowerze i jeśli tylko ma okazję, podróżuje i poznaje smaki z całego świata. Od trzech lat z powodzeniem prowadzi swojego własnego bloga kulinarnego „Ivka w kuchni”, gdzie pasja do gotowania spotyka się z zamiłowaniem do robienia zdjęć.
Kuchnia Ivki składa się głównie z klasycznych dań na każdą kieszeń oraz zjawiskowych deserów, których wykonanie nie powinno sprawić nikomu problemu. Nauczy cię, jak ugotować potrawy kuchni nie tylko polskiej, ale także tureckiej, amerykańskiej czy włoskiej. Gotowanie z Ivką to zaglądanie w rozmaite zakamarki kulinarnego świata, które (o dziwo!) nie są tak niedostępne i skomplikowane, jak mogłoby się nam wydawać. Zdarza się, że poleca przysmaki wykwintnej kuchni, zawsze jednak z tą samą prostotą, jakiej wymaga przygotowanie klasycznych potraw. Ma dar opowiadania o jedzeniu, dzięki czemu przyczynia się do edukacji kulinarnej nie tylko swoich czytelników, ale i najbliższych.
Jak każda kucharka z powołania wierzy, że gotowanie to nie tylko talent do przyrządzania potraw, ale także odrobina serca, które wkładamy w danie na każdym etapie jego przygotowania.

 

Izabela Płóciennik

iza
Mimo, że z wykształcenia jest prawnikiem (!) całe jej życie jest, w zasadzie, związane z gotowaniem. W jej rodzinnym domu od pokoleń mieszały się wpływy z różnych tradycji kulinarnych. To sprawia, że Iza nie boi się eksperymentowania w kuchni. Łączy składniki, o których rzadko kto pomyślałby, że mogą ze sobą współgrać i zawsze wychodzi jej to znakomicie.
Na co dzień prowadzi firmę, która zajmuje się opracowywaniem nietuzinkowego menu na indywidualne przyjęcia (babskie wieczory, kolacje, garden party). Optima Forma to miejsce, gdzie pasja do gotowania spotyka się ze sposobem na życie. Nie ma tam jednego sztywnego jadłospisu. Potrawy przygotowywane przez Izę są dopasowane przede wszystkim do wymagań jej klientów, ale też sezonu, pory roku. Jest to kuchnia wykwintna, przeznaczona dla koneserów smaku, którzy cenią sobie oryginalne, zaskakujące dania. Mimo, że robi to od lat, nie brakuje jej nowych pomysłów. Łamie znane nam przepisy, tworząc wyjątkowe połączenia smakowe. To, co robi w kuchni, z powodzeniem można określić mianem inspirującego. Kiedy sprawdzisz jak smakują potrawy oparte na jej przepisach, możliwe, że sam zaczniesz eksperymentować. Da ci odwagę do wkroczenia na nieodkryte tereny kulinarne. W życiu prywatnym jest niesamowicie ciepłą, otwartą osobą. To, co sprawia jej największą przyjemność, to świadomość, że przygotowana przez nią potrawa naprawdę komuś smakuje.

 

Grzegorz Russak

russak
Niekwestionowany autorytet w dziedzinie kuchni myśliwskiej i staropolskiej. Doktor nauk rolniczych i autor programów kulinarnych. Obrońca polskiej kuchni, Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego, a przy tym wspaniały gawędziarz o obliczu prawdziwego sarmaty.
Tak w kilku słowach można opisać sylwetkę jednego z naszych Szefów Kuchni. Doktor Russak wie, że polska kuchnia to najwspanialsze dziedzictwo narodowe, jakie posiadamy. Promuje potrawy tradycyjne, lokalne i, przede wszystkim, naturalne.
Wyjątkowy smak naszej narodowej kuchni bierze się w końcu nie tylko ze sposobu przyrządzenia dania, ale właśnie ze specyfiki dostępnych, tylko u nas, produktów. Pokazuje w jaki sposób tradycyjne, staropolskie i szlacheckie przepisy można dostosować do możliwości dzisiejszej kuchni. Jest także uznanym znawcą i popularyzatorem dziczyzny, jako polskiej potrawy narodowej. Myśliwi cenią sobie jego ogromną wiedzę, popartą latami doświadczeń oraz wierność staropolskiej kulturze stołu. Jego przepisy odwołują się do tradycji, obyczajów łowieckich i historii polskiej kuchni. Dzięki nim nauczysz się jak przyrządzać dania myśliwskie wedle tradycyjnej, staropolskiej receptury we własnym domu.

 

Anna Szewczyk

ania
Z wykształcenia inżynier, co z pewnością miało ogromny wpływ na jej cukiernicze podboje. Jak sama mówi, to właśnie w kuchni znalazła swój kawałek podłogi, gdzie z aptekarską dokładnością odmierza składniki do swoich wypieków.
Proporcja i gramatura ma ogromne znaczenie, a ich ścisłe przestrzeganie daje gwarancję tego, że wypieki wyjdą zawsze idealne.
Ania to niekwestionowana mistrzyni, jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju ciasta, ciasteczka i inne słodkości, znana jest w całym Wrocławiu. Jej Czeko-Czekolada dostarcza wypieki do kawiarni, ale i realizuje indywidualne zamówienia. Gdzie można spróbować jej wypieków? Przede wszystkim w popularnej wrocławskiej Kawiarni – Literatka, do której dostarcza swoje ciasta, a także w Browarze Mieszczańskim, w którym to w każdą niedzielę organizowany jest Bazar Smakoszy. O sobie mówi krótko i skromnie: jestem po prostu zdolna!